תוציאו את השמנים האלה מהמטבח 2!
בתכנים הקודמים שלנו, דנו בקריטריונים לבחירת שמנים בריאים למטבח שלנו, תוך אזכור שלושה סוגים של שמנים מועילים: שמני זית, קוקוס ואבוקדו ומדוע הם המומלצים ביותר. לאחר מכן העברנו את המיקוד שלנו לשמנים שאנו ממליצים להימנע מהם, כגון שמני קנולה וזרעי ענבים, בשל תכולת האומגה 6 הגבוהה שלהם והסיכונים הבריאותיים הקשורים ליחס לא מאוזן בין אומגה 6 לאומגה 3.היום, אנו מתעמקים בסיבה השנייה לסלק את השמנים הללו מהמטבח: תהליך הזיקוק הנרחב שהם עוברים, שמכניס כימיקלים מזיקים.
מהו זיקוק שמנים ומדוע יש להימנע משימוש בשמנים מזוקקים?
זיקוק שמנים הוא תהליך תעשייתי מורכב שהופך שמני מאכל גולמיים למוצרים הצלולים וחסרי הריח שנמצאים על מדפי הסופרמרקט. תהליך זה כרוך במספר שלבים, כולל חומרי ניקוי, נטרול, הלבנה והפחתת ריח. בעוד ששלבים אלה נועדו לשפר את המראה, חיי המדף והטעם של השמן, הם גם מסירים רבים מהרכיבים התזונתיים הטבעיים של השמן. יתרה מכך, הטמפרטורות הגבוהות והכימיקלים המשמשים בזיקוק עלולים להוביל להיווצרות שומני טראנס ותרכובות מזיקות אחרות, כמו אלדהידים, אשר נקשרו לבעיות בריאות שונות, לרבות מחלות לב וסרטן.
היזהרו – הקסאן לפניכם.
אחד ההיבטים המדאיגים ביותר של שמנים מזוקקים הוא השימוש בממיסים כימיים, כגון הקסאן, בתהליך המיצוי.
הקסאן משמש בדרך כלל בתהליך התעשייתי של הפקת שמנים מזרעים ודגנים כמו סויה, גרעיני חמניות, קנולה ואחרים. בעוד רובו מוסר במהלך תהליך הזיקוק, עקבות יכולים להישאר במוצר הסופי. ידוע שחשיפה ממושכת להקסאן גורמת לנזק עצבי ולבעיות בריאותיות אחרות, מה שמעלה חששות לגבי הבטיחות של צריכת שמנים מזוקקים באופן קבוע.
יתר על כן, תהליך הזיקוק כרוך לרוב בטמפרטורות גבוהות העלולות לחמצן את השמן, לפגוע באיכותו התזונתית וליצור רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים הם מולקולות לא יציבות שעלולות לגרום לנזק לתאים, מה שמוביל לדלקות ולמחלות כרוניות.
מה אנחנו יכולים לעשות?
כדי למזער את הסיכונים הכרוכים בשמנים מזוקקים, אנו ממליצים לבחור בשמנים לא מזוקקים בכבישה קרה במידת האפשר. שמנים אלו מיוצרים על ידי לחיצה מכנית של השמן מהזרעים או הפירות ללא שימוש בחום גבוה או ממסים כימיים, תוך שמירה על הטעמים הטבעיים, הצבעים והיתרונות התזונתיים שלהם. בעוד ששמנים בכבישה קרה עשויים להיות בעלי חיי מדף קצרים יותר וטעם חזק יותר מאשר עמיתיהם המעודנים, הם מציעים אלטרנטיבה בריאה יותר.
כעת, נותרה לנו עוד סיבה אחת חיונית, שמומלץ להכיר, להוצאת השמנים הללו מהתזונה, עליה נדבר כמובן בתוכן הבא.
תישארו איתנו,