אחת ההמלצות הפשוטות לשיפור הבריאות שלנו היא פשוט לאכול ירקות ופירות עם הקליפה, אלו שניתן כמובן (לא אבטיח לדוגמה). כן, בהחלט! לא רק שאכילתם יחד עם הקליפה חוסכת לנו זמן יקר במטבח, אלא היא גם מוסיפה לגוף שלנו ערכים תזונתיים חיוניים רבים.
למרות הנטייה הטבעית שיש לרובנו לקלף את הפירות והירקות, בין אם אנחנו מכינים סלט רענן או בין אם חשקה נפשנו במרק מהביל, מחקרים מראים כי הקליפות מכילות מגוון רכיבים חשובים התורמים לבריאות ולמניעת מחלות פופולריות.
קליפה כמקור חשוב לסיבים תזונתיים וויטמינים והקשר שלה לרמות הסוכר בדם
מחקרים עדכניים מצביעים על כך שהקליפות עשירות בסיבים תזונתיים החיוניים לפעילות תקינה של מערכת העיכול. הסיבים, כידוע, מסייעים בשמירה על תחושת שובע לאורך זמן ומפחיתים תנודות ברמות הסוכר בדם, מה שיכול לתרום לאיזון רמות הסוכר ולהפחתת הסיכון לסוכרת סוג 2. לא מעט מחקרים מוכיחים כי צריכת סיבים תזונתיים מספקת עשויה לשפר את רמות הסוכר ולתמוך באיזון מערכת העיכול כולה.
מעבר לסיבים החשובים הללו, קליפות של פירות וירקות רבים מכילות כמות גבוהה יותר של ויטמינים ומינרלים בהשוואה לחלק הפנימי שלהם. לדוגמה, קליפת תפוח מכילה פי 3 יותר ויטמין C מאשר פנים הפרי, וקליפת גזר מכילה ריכוזים גבוהים של נוגדי חמצון קרוטנואידים.
נוגדי חמצון והגנה על התאים
קליפות מכילות גם נוגדי חמצון חשובים כמו פלבונואידים, פוליפנולים וקוורצטין, אשר ידועים ביכולתם להילחם בנזקי הרדיקלים החופשיים. נוגדי חמצון אלו מגנים על התאים מפני נזקים חמצוניים ומפחיתים את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות כמו סרטן, סוכרת ומחלות לב. מחקר שפורסם ב-Journal of Agricultural and Food Chemistry”” מצא כי קליפות של ירקות ופירות מכילות ריכוזים גבוהים של נוגדי חמצון המשפיעים באופן חיובי על הבריאות.
קליפות התפוח והשפעתן על מניעת התסמונת המטבולית
במחקר שפורסם בשנת 2023, חוקרים בחנו את השפעת קליפות תפוחים על מניעת התסמונת המטבולית (MetS). תסמונת זו מאופיינת במצבים כרוניים כמו יתר לחץ דם, עמידות לאינסולין, ודלקת כרונית, ונמצאה קשורה להשמנת יתר מרכזית. הקליפות נבחרו בשל ריכוז גבוה של נוגדי חמצון כמו פלבונואידים וקוורצטין, וכן תכולת סיבים גבוהה.
במחקר נבחנו ניסויי מעבדה על תאים ומודלים של בעלי חיים, אשר הצביעו על שיפור בפרופיל השומנים, ירידה ברמות הגלוקוז והפחתת דלקת כרונית. בנוסף, המחקר הדגים שיפור בתפקוד האנדותל, הקשור לבריאות הלב. החוקרים מצאו כי צריכת קליפות תפוחים יכולה לשפר את הרמות המטבוליות ולתמוך בבריאות הלב.
מה חשוב לדעת בנוגע לקליפות?
אז נכון, הקליפות של (רוב) הפירות והירקות הן נהדרות לגוף. אבל, מה שצריך לדעת זה שכדי ליהנות מכל היתרונות של הקליפות, חשוב לשטוף היטב את הפירות והירקות לפני האכילה ולהעדיף ככל הניתן תוצרת אורגנית או תוצרת שגודלה בתנאים מבוקרים. כך ניתן להפחית את החשש מחשיפה לחומרי הדברה וכימיקלים מזיקים.
ואם כבר הזכרנו את הכימיקלים – ישנם שני כימיקלים נפוצים בחומרי הדברה שעלולים להשפיע לרעה על הבריאות ועל איזון רמות הסוכר בגוף: די-קלורוס (Dichlorvos) ו-אטרזין (Atrazine). די-קלורוס, שהוא חומר הדברה הנמצא בשימוש רחב בחקלאות, הוכח כגורם שיכול להפר את תפקוד מערכת העצבים ואף להשפיע על המטבוליזם של סוכר. מחקרים הראו כי חשיפה ממושכת לדי-קלורוס עלולה לגרום לתנגודת לאינסולין ולשיבושים באיזון הסוכר בדם. אטרזין, שמשמש בעיקר להדברת עשבים, ידוע גם כגורם שעלול לפגוע במערכת האנדוקרינית ולהוביל לשינויים בהורמונים המווסתים את רמות הסוכר, ובכך להשפיע על המטבוליזם של גלוקוז. בשל כך, צריכת פירות וירקות עם קליפה לאחר שטיפה יסודית והעדפת תוצרת אורגנית יכולה לסייע בהפחתת החשיפה לכימיקלים מזיקים אלו.
אוהבם קישוא? מצויין 😊
ירק שמאוד מומלץ לאכול עם הקליפה בנוסף לתפוחים כפי שראינו, הוא הקישוא!
קליפת הקישוא עשירה במיוחד בסיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע ולתפקוד מערכת העיכול. בנוסף, קליפת הקישוא מכילה כמויות גבוהות של ויטמינים ומינרלים חשובים כמו ויטמין C, ויטמין A, אשלגן ומגנזיום, שידועים בתרומתם לשמירה על מערכת חיסונית חזקה ובריאות הלב. מחקרים הראו כי קליפת הקישוא מכילה נוגדי חמצון כמו לוטאין וזאקסנתין, שיכולים לסייע בהגנה על תאי העור ולהפחית את הסיכון למחלות עיניים כמו ניוון מקולרי. ואם הקישוא וקליפתו כל כך מומלצים, הנה מתכון פשוט וקל שתוכלו להכין כבר עכשיו בבית.
מתכון לסלט קישואים ותרד עם קליפת קישוא קראנצ’ית
מרכיבים:
- 2 קישואים קטנים
- 2 כוסות עלי תרד טריים
- 1/2 כוס אגוזי מלך קלויים
- 1/2 כוס רימונים
- 2 כפות שמן זית
- מיץ מחצי לימון
- מלח ופלפל לפי הטעם
הוראות הכנה:
- חותכים את הקישואים לפרוסות דקות ומשאירים את הקליפה.
- מניחים את פרוסות הקישואים ועלי התרד בקערת סלט גדולה.
- מוסיפים את אגוזי המלך והרימונים.
- מערבבים היטב את שמן הזית ומיץ הלימון בקערה קטנה, מתבלים במלח ופלפל, ושופכים על הסלט.
- מערבבים בעדינות ומגישים מיד את הסלט המרענן…
לבריאות,