במסע שלנו לעבר אורח חיים בריא יותר, שכולל רמות סוכר מאוזנות וירידה במשקל, חיוני לבחון לא רק את מה שאנו אוכלים אלא גם את שמני הבישול (או התיבול) שאנו משתמשים בהם. אז לאחר שדנו בהרגלים המעכבים ירידה במשקל (לינק לכתבה), בואו נתמקד בשלושת השמנים המועילים, היחידים שראויים להיכנס למטבח שלנו, שיכולים למעשה לעזור בהורדת הקילוגרמים העודפים ואלו הם: שמן קוקוס, שמן זית ושמן אבוקדו.
לכל אחד מהשמנים הנפלאים הללו יש תכונות ייחודיות, המגובות על ידי מחקרים, המצביעים על כך שהם יכולים לסייע בניהול משקל תקין.
שמן קוקוס: המאיץ המטבולי
שמן קוקוס, סוג של שומן רווי (כן, כן קראתם נכון – שומן רווי), עשיר בטריגליצרידים בעלי שרשרת בינונית (MCT). באופן כללי, שומנים רוויים מחולקים לשלוש תתי-קבוצות שלכל אחת מהן השפעות שונות על הגוף: שרשרת ארוכה (LCT), שרשרת בינונית (MCT) ושרשרת קצרה (SCT). שלא כמו LCTs, הנפוצים ברוב השומנים והשמנים ודורשים מסלול מטבולי ארוך יותר לעיכול, MCTs נספגים בצורה ישירה יותר בכבד, מה שמקדם חילוף חומרים מהיר יותר. מסתבר ש-MCTs יכולים להגדיל את מספר הקלוריות שהגוף שורף, מה שהופך את שמן הקוקוס לכלי חזק להגברת חילוף החומרים וירידה במשקל.
לא מעט מחקרים מצאו כי MCTs מעודדת שריפת שומנים. לדוגמה, מחקר משנת 2023 מצא כי תוסף MCT, כאשר נעשה בו שימוש במהלך דיאטה קטוגנית דלת קלוריות, הפחית משמעותית את משקל הגוף, ה-BMI והיקף המותניים. עכשיו, מכיוון שהשומנים בשמן קוקוס הם 65% MCT, ייתכן שיש לו תכונות שורפות שומן הדומות לשמן MCT טהור.
שמן זית: הבחירה הבריאה לגוף ולנשמה
שמן זית, מרכיב עיקרי בתזונה הים תיכונית שאנחנו כל כך אוהבים, ידוע בזכות השומנים החד בלתי רוויים שלו. היתרונות הבריאותיים של שמן הזית מיוחסים במידה רבה לתכולה הגבוהה של חומצה אולאית המצויה בו – יותר מחצי מהרכבו. חומצה אולאית כוללת בדרך כלל כ-55% עד 83% משמן זית. האחוז המדויק יכול להשתנות בהתאם לזן הזית, לאזור בו גדלו הזיתים ושיטת מיצוי השמן. אחוז גבוה זה הופך את שמן הזית לאחד המקורות התזונתיים העשירים ביותר של חומצה אולאית, שהיא ידועה כשומן חד בלתי רווי שנקשר ליתרונות בריאותיים רבים ומגוונים, כולל הפחתת דלקתיות וסיכון נמוך יותר למחלות לב.
ולענייננו – לחומצה האולאית תפקיד מכריע ביכולתו של שמן הזית לווסת את התיאבון ולקדם שובע. שמן זית יכול לעורר את הייצור של הורמונים המאותתים למוח מלאות ועל ידי כך לגרום לנו להפסיק לאכול מוקדם יותר. השפעה זו לא רק מסייעת בניהול מנגנוני הרעב והשובע, אלא גם תומכת במאמצי הירידה במשקל שלנו על ידי כך שקל יותר לצרוך פחות מזון מבלי להרגיש מקופחים או מתוסכלים. מחקר מ- 2009 בקרב 187 משתתפים שנערך 3 שנים, מצא שתזונה עשירה בשמן זית קשורה לרמות מוגברות של נוגדי חמצון בדם, כמו גם לירידה במשקל.
שמן אבוקדו: המפתיע!
שמן אבוקדו, הפחות פופולרי מבין השלושה, הוא אוצר בתחום השומנים הבריאים, וגם הוא מכיל חומצה אולאית, שכפי שראינו מסייעת לירידה במשקל ותומכת באופן משמעותי בבריאות הלב. בנוסף, על פי מחקרים, לשמן המדהים הזה יש את היכולת הייחודית לשפר את ספיגת הגוף של ויטמינים חיוניים מסיסי שומן, כמו ויטמינים A, D, E ו-K. על ידי שיפור אופן חילוף החומרים בגוף של הויטמינים הללו, שמן האבוקדו מבטיח שנקבל את היתרונות התזונתיים ללא צורך בצריכת מזונות עתירי קלוריות כדי להשיג את אותה צריכת ויטמינים.
לכן, שילוב שמן אבוקדו בארוחות, כמו תיבול סלטים, יכול לא רק לשדרג את הטעם, אלא גם לסייע בירידה במשקל.
בתיאבון,