תופעת השחר, “dawn phenomenon”, היא מצב פיזיולוגי שחווים כמעט כולם. בכל בוקר, יש עלייה קלה ויחסית ברמות הסוכר בדם כדי למנוע היפוגליקמיה ולהמריץ את הגוף לקראת היום החדש שלפנינו.
עם זאת, הרגלי חיים לא בריאים מסוימים יכולים להפוך את התופעה החיונית והחיובית הזו לסיכון בריאותי משמעותי, ולהפוך אותה למפלצת אמיתית המסוגלת לתפוס את הגוף, ולהוביל להידרדרות כללית שלו ושל איברים שונים: לב, כבד, כליות, עיניים, כלי דם ועוד.
אז מהי בעצם תופעת השחר הזו?
תופעת השחר מתייחסת לעלייה הטבעית ברמות הסוכר בדם בשעות הבוקר המוקדמות, בדרך כלל בין השעות 3:00 עד 5:00 לפנות בוקר, עקב עליות הורמונליות המכינות את הגוף לקראת היום החדש. הורמונים כמו קורטיזול, הורמון גדילה ואפינפרין מגבירים את ייצור הגלוקוז בכבד ומפחיתים את רגישות השרירים לאינסולין, מה שעלול להוביל לרמות סוכר גבוהות יותר בדם עם היקיצה.
תהליך זה משקף את מנגנוני ההישרדות העתיקים שלנו, ומכין אותנו להיות ערניים ופעילים מהרגע שאנו מתעוררים.
מתי תופעת השחר הופכת להיות מסוכנת?
אצל אנשים ללא סוכרת, לגוף יש יכולת יוצאת דופן לשמור על רמות סוכר יציבות בדם, הודות למערכת רגולטורית מכווננת היטב הכוללת אינסולין, ההורמון שאחראי על בקרת רמות הגלוקוז בזרם הדם.
המשמעות היא שכאשר מתרחשת תופעת השחר, ובתגובה לעלייה טבעית זו בגלוקוז, הלבלב של אנשים ללא סוכרת מפריש אינסולין נוסף – תהליך זה נוגד למעשה את תופעת השחר בכך שהוא מונע מרמות הסוכר בדם להיות גבוהות מדי.
היכולת של הגוף להתאים את רמות האינסולין בדרך זו היא עדות לאיזון הסבוך שהוא שומר על מנת להבטיח את מענה של הצרכים הפיזיולוגיים שלנו ללא מאמץ מודע מצידנו. עבור אנשים ללא סוכרת, התאמה זו מתרחשת בצורה חלקה, ומבטיחה שתופעת השחר לא תוביל להיפרגליקמיה (רמות סוכר גבוהות בדם), אלא מספקת את דחיפת האנרגיה הדרושה לתחילת היום.
עם זאת, עבור אלה עם סוכרת, התאמה זו אינה מתרחשת ביעילות, מה שמוביל לרמות גבוהות מדי של סוכר בדם בבוקר – תופעה המכונה “תסמונת השחר”. תסמונת השחר עלולה עלולה להגביר את הסיכון לסיבוכי סוכרת ארוכי טווח, המשפיעים על איברים שונים ועל הבריאות כולה.
תסמונת השחר!
אם תופעת השחר, שהיא עלייה טבעית ונורמלית ברמות הסוכר בדם בשעות הבוקר המוקדמות, התדרדרה למה שנקרא “תסמונת השחר”, המצב מצריך תשומת לב רבה יותר. תסמונת השחר מתארת מצב בו רמות הסוכר בדם בבוקר אינן רק עולות מעט מעל לנורמל, אלא נשארות גבוהות באופן משמעותי ולא תקין, מה שיכול להוות סיכון לאנשים עם סוכרת או לאלו שנמצאים בסיכון לפתח אותה.
המעבר מ”תופעת השחר” ל”תסמונת השחר” יכול להתרחש מספר סיבות:
- תנגודת לאינסולין: במצב של תנגודת לאינסולין, תאי הגוף לא מגיבים כראוי לאינסולין שהלבלב מפריש. זה מונע מהגלוקוז להיכנס לתאים ולשמש כאנרגיה, מה שגורם לרמות גבוהות של סוכר בדם.
- שינויים בהפרשת הורמונים: במהלך הלילה, הגוף מפריש הורמונים שונים שיכולים להשפיע על רגישות לאינסולין ולגרום לעלייה ברמות הסוכר. במצבים בהם הפרשת ההורמונים אינה מאוזנת, זה יכול להוביל לתסמונת השחר.
אז איך נמנע את הסכנה?
כדי להתמודד עם תסמונת השחר ולמנוע את הסיכונים הבריאותיים הכרוכים בה, ישנם מספר צעדים שניתן לנקוט כחלק מאורח חיים בריא. בהתבסס על מחקרים והנחיות קליניות, ריכזנו לכם כמה טיפים יעילים ומעשיים שיסייעו לכם:
- הרגלי אכילה בערב: הימנעו מצריכת פחמימות או מזונות מתוקים לפני השינה כדי למנוע עליות מוגזמות ברמת הסוכר בדם בבוקר, העדיפו מזונות מלאים עם כמות גבוהה של סיבים. מחקר של Perriello et al. (1991) ב”Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”, מציע שהרכב ותזמון הארוחה יכולים להשפיע על רמות הגלוקוז בבוקר.
- שגרת שינה עקבית: שמירה על דפוס שינה קבוע מסייעת לווסת את האיזון ההורמונלי הטבעי של הגוף, ועלולה להפחית את חומרת תופעת השחר. Copinschi et al. (2014) ב-“Diabetes Care” הדגיש את חשיבות השינה במטבוליזם של גלוקוז.
- ניטור סוכר בדם: ניטור קבוע יכול לעזור לזהות ולעקוב אחר תופעת השחר, מה שמאפשר אסטרטגיות ניהול מותאמות. התאמת טיפול באינסולין על סמך מגמות סוכר בדם בבוקר יכולה להיות יעילה עבור חולי סוכרת.
- פעילות גופנית: פעילות גופנית סדירה משפרת את הרגישות לאינסולין ויכולה לסייע בהורדת רמות הסוכר בדם בבוקר. על פי מחקר של Colberg et al. (2013) ב-“Diabetes Care”, לעיסוק בפעילות גופנית יכול להיות יתרונות מיידיים וארוכי טווח לבקרת רמת הסוכר בדם.
- התאמת תרופות: עבור אלו הנוטלים אינסולין או תרופות אחרות להורדת רמת הסוכר, ייתכן שיהיה צורך בהתאמת המינון או התזמון כדי למנוע את הסכנה שבתסמונת השחר. כמובן שהתייעצות עם הרופא המטפל שלכם בכל הנוגע לכך היא חיונית.
מחזירים את הגלגלים לאחור
לתפוס את תופעת השחר מוקדם, לפני שהיא הופכת לדגל אדום, לתסמונת השחר היא מטרה חיונית. זה לא פחות מנקודת מפנה, מהפכה ומשהו שאתם חייבים לעצמכם כדי לחוות חיים בריאים ומאושרים.