מה הקשר בין קרני השמש לרמות הסוכר בדם?
אז הקיץ כבר כאן! כולנו מרגישים זאת!
וכשעונת הקיץ בעיצומה, רבים מאיתנו בישראל מקפידים היטב על מריחת קרם הגנה על העור מפני ההשפעות המזיקות של קרני :UV קרני אולטרה סגול שהן סוג של קרינה אלקטרומגנטית הנפלטת מהשמש. ונכון – זה אכן חיוני להגן על עצמנו מפני כוויות שמש וסרטן העור, אבל חשוב גם להבין את האיזון הדרוש כדי לקצור את היתרונות של אור השמש הנפלא, במיוחד עבור סינתזת (ייצור) ויטמין D והשפעתו על רמות הסוכר בדם.
קצת על תפקידו של אור השמש בייצור ויטמין D
חשיפה לאור השמש, במיוחד לקרני UVB – אחד משלושת הסוגים של קרני UV, חיונית לסינתזה של ויטמין D בעור שלנו. כאשר העור שלנו נחשף לשמש, הוא הופך נגזרת של כולסטרול לוויטמין D3, אשר לאחר מכן מעובד על ידי הכבד והכליות לצורתו הפעילה, קלציטריול. קלציטריול הוא הצורה הפעילה של ויטמין D בגוף. זהו הורמון הממלא תפקיד קריטי בשמירה על איזון הסידן והפוספט בדם, החיוני ליצירת עצם ותחזוקה בריאה. אבל לא רק זה!
הקשר המפתיע בין ויטמין D ורמות הסוכר בדם
מחקרים אחרונים הראו קשר משכנע בין רמות נאותות של ויטמין D ושיפור בקרת הסוכר בדם. והנה כמה ממצאים מרכזיים:
רגישות והפרשת אינסולין: ויטמין D ממלא תפקיד בהגברת הרגישות של הגוף לאינסולין, ההורמון האחראי על ויסות רמות הסוכר בדם. בנוסף, הוא תומך בלבלב בייצור אינסולין.
סיכון מופחת לסוכרת מסוג 2: מספר מחקרים הצביעו על כך שאנשים עם רמות גבוהות יותר של ויטמין D נוטים פחות לפתח סוכרת מסוג 2. ויטמין D מסייע בוויסות רמות הגלוקוז בדם ועשוי להגן מפני תנגודת לאינסולין, מבשר לסוכרת.
והנה לפניכם הגיבוי מחקרי
מטה-אנליזה פורסמה בכתב העת “Diabetes Care” ב-2013 וכותרתה:
“Effect of Vitamin D Supplementation on Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis” (השפעת תוספת ויטמין D על בקרת גליקמי בחולים עם סוכרת סוג 2: סקירה שיטתית ומטה-אנליזה).
מטה-אנליזה זו סקרה מחקרים מרובים כדי להעריך את ההשפעה של תוספי ויטמין D על השליטה הגליקמית אצל אנשים עם סוכרת מסוג 2. המחקר נועד לקבוע האם ויטמין D יכול לסייע ביעילות בניהול רמות הסוכר בדם באוכלוסייה זו.
המטה-אנליזה כללה מחקרים אקראיים מבוקרים שחקרו את ההשפעות של תוספי ויטמין D על פרמטרים גליקמיים שונים, כגון גלוקוז בדם בצום (FBG), המוגלובין A1c (HbA1c) ותנגודת לאינסולין.
ממצאי המחקר היו כדלקמן:
שיפור בשליטה הגליקמית: המטה-אנליזה מצאה שתוספי ויטמין D קשורה לשיפור משמעותי בשליטה הגליקמית. באופן ספציפי, היא הראתה ירידה ברמות HbA1c ו-FBG בקרב משתתפים עם סוכרת מסוג 2.
מנגנוני פעולה: המחקר הציע כי ויטמין D עשוי להגביר את הרגישות לאינסולין ולשפר את תפקוד תאי הבטא של הלבלב, ובכך לסייע בוויסות טוב יותר של גלוקוז בדם.
ניתוחי תת-קבוצות: ההשפעות של ויטמין D היו בולטות יותר אצל אנשים שחסרו בתחילה בויטמין D, מה שמצביע על החשיבות של רמות בסיס נאותות לבקרה גליקמית מיטבית.
מה שאומר שכדאי ורצוי להיחשף לאור השמש כדי להגביר את ייצור ויטמין D בגוף, בייחוד למי שסובל מרמות ויטמין D נמוכות.
אז כמה, איך ומתי כדאי להיחשף לשמש? קבלו מאיתנו כמה טיפים:
תזמון: כוונו לחשיפה לשמש בשעות הבוקר המוקדמות או שעות אחר הצהריים המאוחרות כאשר מדד ה-UV נמוך יותר. בערך 10-30 דקות של חשיפה לשמש כמה פעמים בשבוע מספיקות בדרך כלל לרוב האנשים כדי לשמור על רמות בריאות של ויטמין D.
שיקולי קרם הגנה: בעוד שקרם הגנה חיוני למניעת נזק לעור, מריחתו לאחר תקופה קצרה של חשיפה לשמש יכולה לאפשר לעור שלך לייצר ויטמין D מבלי להגביר את הסיכון לסרטן העור. לחלופין, חשפו את העור לשמש ללא קרם הגנה למשך זמן קצר לפני מריחתו.
סוג העור ומשך הזמן: אנשים עם עור בהיר יותר עשויים להזדקק לזמן קצר יותר בשמש כדי לייצר ויטמין D מספק, בעוד שבעלי עור כהה יותר עשויים לדרוש יותר חשיפה בגלל רמות מלנין גבוהות יותר, מה שיכול להפחית את סינתזת ויטמין D.