טרום סוכרת הינה למעשה הפרעה במשק הסוכר בתהליך המטבולי בגוף.
הפרעות עשויות להופיע שנים לפני התפתחות סוכרת סוג 2 כרבע מהסובלים ממצבי טרום סוכרת יפתחו את מחלת הסוכרת עצמה תוך 3 עד 5 שנים.
סוכרת בגיל השלישי
טרום סוכרת מתגלית לרוב באקראי או בבדיקות סקר שגרתיות, מכיוון שהסובלים ממצבי טרום סוכרת אינם חשים כל פגיעה במצבם הבריאותי.
לאיתור טרום סוכרת בדיקות
בדיקת דם בצום – בבוקר היום לאחר צום של הלילה,
בתוצאות בדיקה זו הערכים התקינים של הגלוקוז נעים בטווח שבין 70 ל- 100 מ”ג/ד”ל .
לעומת זאת, גלוקוז בצום מעל 126 מ”ג/ד”ל מתאים לאבחנת סוכרת. במקרה של מצב הביניים, בטווח שבין 100 ל- 126 מ”ג/ד”ל מדובר במצב של טרום סוכרת
בדיקה נוספת הינה העמסת סוכר.
בדיקה בה המטופל מתבקש לשתות 75 ג”ר של גלוקוז. ולאחר שעתיים נבדקת רמת הסוכר בדמו
ערכים מעל 140 -200 מ”ג/ד”ל נחשבים ל- ” אי סבילות לגלוקוז” ואף זה מצביע על טרום סוכרתץ
בדיקת ההמוגלובין המסוכרר .
ערק מעל 5.7% ו- עד 6.4% נחשב למצב של טרום סוכרת
ערך מעל 6.5% ויותר מתאים לסוכרת. –
מי צריך להיבדק לאבחון טרום סוכרת או סוכרת
על פי המלצות ה-ADA (האיגוד האמריקאי לסוכרת) מומלץ לבדוק גלוקוז בצום לכל אדם מגיל 45 ומעלה אחת ל-3 שנים. לאנשים עם גורמי סיכון להתפתחות סוכרת מומלץ להיבדק אף לפני גיל זה. אנשים הנחשבים בסיכון מוגבר לסוכרת הם אלו עם סיפור משפחתי של סוכרת, עודף משקל, סוכרת היריון בעבר, לידת תינוק במשקל מעל 4 ק”ג בעבר ועוד. במקרים מסוימים יחליט הרופא המטפל לבצע גם בדיקת העמסת סוכר או בדיקת המוגלובין מסוכרר.
מה השכיחות של טרום סוכרת?
מצבי טרום סוכרת שכיחים מאד באוכלוסיה. על פי ה-ADA נמצא כי רק בשנת 2007, כ-57 מיליון איש לקו במצבי טרום סוכרת בארצות הברית. על פי הערכות שונות, כ-30% מהאוכלוסייה המבוגרת (מעל גיל 20) בארצות המפותחות סובלים ממצב זה. השכיחות עולה עם הגיל, אבל טרום סוכרת קיים גם במתבגרים וילדים, בעיקר בקרב אלו הסובלים מהשמנת יתר.
מה החשיבות בגילוי מוקדם של טרום- סוכרת ?
אלו הסובלים ממצבי טרום סוכרת נמצאים בסיכון לפתח את כל סיבוכי הסוכרת
: כלומר: פגיעה בעיניים, בכליות, בקצות העצבים ואף מחלות לב וכלי דם. יחד עם זאת, שכיחות סיבוכים אלו נמוכה יותר מאשר בחולי סוכרת ובעזרת טיפול טבעי יעיל ומעקב נכונים ניתן למנוע את התפתחות הסיבוכים ולטפל בהם בהקדם.
בנוסף ניתן למנוע את המעבר מ”טרום סוכרת” לסוכרת ממש, באמצעות תזונה נכונה, פעילות גופנית ולעיתים גם על-ידי תרופות ו/או תוספי מזון מומלצים ואיכותיים.
טרום סוכרת הוא בעצם מצב של חוסר איזון. ואין המחלה קורית באחת הרי שאחוזים גדולים באוכלוסייה סובלים ממנה ומתופעותיה הבלתי נעימות הפוגעות בבבריאות ובעצם באיכות חיי האדם, יפה שעה אחת קודם להתחיל ולטפל..
הטיפול בטרום סוכרת.
העיקרון פשוט.
1). תזונה נכונה
2). ירידה במשקל של 5-7% ממשקל הגוף.
3). פעילות גופנית – מומלץ 150 דקות בשבוע. מפחית כדי חצי את ההתדרדרות אל פי המחלה.
4). במידה ומעשנים . גמילה מעישון.
5). תרופות ו/או תוספי תזונה.
התרופה המומלצת ע”י האגודה האמריקאית לסוכרת הינה גלוקופאג’ (מטפורמין) מסוגלת להפחית התפתחות סוכרת בשיעור של עד 30%
תרופה זו תינתן רק למטופלים הנמצאים בסיכון גבוה במיוחד להתפתחות סוכרת, על פי שיקול דעתו של הרופא המטפל (אגב מקור התרופה הינו צמחי – לילך צרפתי).
תוסף חדש אף ממקור צמחי הינו ה”אסכרקס”.
הערה: לאלו שלהם טרום- סוכרת מתלווה לא אחת ערכי שומני דם גבוהים (טריגליצרידים וכולסטרול). האחרונים כמו הסוכר פוגעים בכלי הדם קטנים כגדולים .
מידע חשוב נוסף על היתרונות של טיפול טבעי בסוכרת
.