סוכרת היא מצב של יעילות מופחתת בטיפול בסוכרים מהאוכל והוצאתם מזרם הדם אל התאים. סוכרת מסוג 2 נגרמת על ידי יעילות פחותה של הטיפול בסוכרים ופחמימות, בדרך כלל לצד השמנת יתר או צריכה מוגברת של מתוקים. ההגדרה הרפואית של סוכרת עוסקת בכמות הסוכר בדם בצום ולאחר ארוחה (מעל 126 מ”ל גלוקוז לדציליטר דם בבדיקה בצום, או מעל 200 מ”ל גלוקוז לדציליטר דם שעתיים אחרי העמסת סוכר של 75 גרם). שיעורים נמוכים מאלה של רמות הסוכר בדם עשויים להעיד על מצב טרום סוכרתי, כשרמות הסוכר הן לא גבוהות מספיק על מנת לאבחן סוכרת, אולם הן גם לא בטווח הנורמה.
אבחון טרום סוכרת הוא במידה רבה הזדמנות: הזדמנות לקחת אחריות, לייצר שינויים באורח החיים ולחמוק ממחלה סופנית שתשפיע באופן עמוק על שיגרת החיים לאורך זמן. הנה חמישה סימנים שכדאי לשים לב אליהם, עוד לפני בדיקת דם שתגלה מצב טרום סוכרתי:
#1 – צמא מוגבר והטלת שתן תכופה
מחלת הסוכרת מתרחשת כשהגוף לא מסוגל עוד להתמודד בהצלחה עם כמויות הסוכר שהוא נדרש לעכל. אחד המנגנונים שהגוף מפעיל לעיתים בניסיון להשתלט על רמות סוכר גבוהות שאינן מפונות לתאים, הוא מנגנון השתייה והטלת השתן לדילול הדם ו”היפטרות” מחלק מהסוכרים.
#2 – תחושה של תשישות
סוכרים מספקים תחושה של נמרצות, וכשהסוכרים לא מצליחים לצאת מזרם הדם ולהגיע אל התאים והאיברים – אותה ערנות אופיינית לאחר צריכת סוכר לא מתרחשת.
#3 – ריפוי איטי של נגעים בעור
כשבאופן שכיח לאורך זמן רמות הסוכר בדם הן גבוהות, זרימת הדם נפגעת והיא מגיעה באופן פחות מיטבי לאזורים מרוחקים מהלב, כמו למשל קצות הגפיים. במקרים כאלה, של זרימת דם פחות טובה, פצעים ונגעים בעור יחלימו לאט יותר.
#4 – פגיעה בראייה
מאותה הסיבה, של פגיעה בזרימת הדם בכלי דם קטנים, מי שהם טרום סוכרתיים עשויים לחוש פגיעה בראייה וטשטוש ראייה.
#5 – נוירופתיה סוכרתית: קהות תחושתית בקצוות הגפיים בעיקר
זרימת הדם הלקויה עלולה להוביל לתחושות הירדמות, עקצוץ ואפילו כאבים, בעיקר באזור כפות רגליים. אצל סוכרתיים מצב מתקדם של פגיעה בזרימת הדם מכונה נוירופתיה עצבית והוא עלול לגרום לחוסר תחושה ולסיכון בריאותי.
מה עושים?
כדאי לצרוך רמות מתונות של סוכר. אם אתם יודעים שצריכת הסוכר שלכם גבוהה, כדאי לשקול שינויים תזונתיים ושימוש בתוספים כמו אסכרקס לאיזון רמות הסוכר בדם. לפרטים נוספים – פנו אלינו.