בניוז לטר הקודם שלנו דיברנו על הפחמימות הרעות, הטובות והלא ברורות.
ותסכימו איתנו שאי אפשר באמת לדבר על פחמימות מבלי להזכיר באותה נשימה את הלחם! אב כל הפחמימות!
אבל לאיזו קטגוריה הוא בעצם שייך?
לפחמימות הטובות? הרעות? או אולי הלא ברורות?
כנראה שהוא מתאים לקטגוריה השלישית.
כדי להבין מדוע ולמה בואו נתעמק מעט…
“לחם עבודה” או יותר נכון עבודה בעיניים בנושא הלחם!🥪
אז אחרי שהבנו שקמח לבן שייך לפחמימות הרעות (הריקות), ןלהפתעתנו הרבה, לחם מקמח מלא גם הוא לא הפיתרון האידיאלי,
עדיין לרבים מאיתנו קשה עד בלתי אפשרי לוותר על הלחם לכשעצמו.
אז אם חפצה נפשנו בלחם, איך נדע לבחור את הלחם המלא הבריא יותר? זה שמיוצר מקמח מלא באמת?
אז ככה… יש כמה דברים שצריך לדעת כדי לעשות את הבחירה הנכונה:
- על פי מכון התקנים הישראלי, קמח מלא לא באמת חייב להיות מלא, אלא הוא יכול להכיל רק 90% מנפח הגרעין, ואל תתבלבלו – זה בהחלט לא אומר ש90% מהקמח הוא מלא ו- 10% לבן, אלא זה אומר שניתן להפריד מהגרעין 10% מהרכיבים שלו.
ומה הבעיה בזה?
להזכירכם גרעין הדגן (חיטה, כוסמין וכו’) כולל כמה רכיבים:
נבט – זה למעשה החלק שממנו נובט צמח חדש. בתוך הנבט, נמצאים רכיבים מזינים חיוניים כמו ויטמינים, מינרלים, שומנים בריאים וחלבונים, מה שהופך אותו למרכיב מזין מאוד של הגרעין.
סובין (הקליפה) – המכיל רכיבים החיוניים לתהליך העיכול: תאית, חומצה פיטית, סיבים תזונתיים – בעיקר סיבים שאינם מסיסים, חלבונים, ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן חיוניות.
ואנדוספרם שהוא בעצם החלק הכי פחות מזין וכמעט כולו עמילן.
עכשיו שימו לב,
המשמעות של התקן היא שניתן לוותר על הנבט ועל חלק נכבד של הקליפה/הסובין ומה שמתקבל מכל העניין הזה זה קמח שהרבה יותר קרוב לקמח לבן. - על פי התקן הישראלי לחם מלא הינו לחם שהדגנים המלאים שבו צריכים להוות לפחות 80% מסה”כ הקמחים. נשמע בסדר נכון? אז זהו שזה רק נשמע בסדר. כי אם ניקח את התקן הקודם לגבי הקמח המלא, נבין שקיבלנו קמח שקרוב יותר לקמח הלבן וזאת בתוספת של עוד 20% שהוא לחם לבן מובהק.
אז מה הפיתרון?
לגבי הקמח – רכשו קמח שמצוין עליו מפורשות באלה המילים: “קמח מלא שנטחן מגרעין החיטה בשלמותו“. כך תוודאו שלא הוסרו במסגרת ה- 10% המותרים להסרה, הרכיבים החיוניים שלו: הנבט והסובין שהזכרנו קודם.
לגבי הלחם – המלצה חמה שלנו, נסו להכין לחמים בבית – זה לגמרי שווה את ההשקעה.
לחם מחמצת מקמח מלא אמיתי שרכשתם הוא הלחם הבריא ביותר שתוכלו להשיג.
ניתן כמובן לשדרג אותו בכל דבר שתרצו: חמוציות ללא סוכר, גרעיני חמניה, גרעיני דלעת, זיתים וכו’.
מעבר לעניין הבריאותי מדובר כאן גם בעסק שמשתלם מאוד כלכלית.
ויש גם בונוס: הכנת לחם ביתי יכולה להיות חוויה מגבשת, כייפית ונהדרת לכל המשפחה.
נסו לקבוע לכם יום או אחה”צ קבועים בשבוע לקראת שבת – מנסיון שלנו, זה תענוג גדול להגיע לסופ”ש עם ריחות של לחם בבית. ולא סתם לחם – לחם איכותי ומזין…
בניוז לטר הבא תקבלו מאיתנו כמה מתכונים פשוטים להכנה של לחמים תוצרת בית.
הישארו איתנו…