סוכרת הינה מחלת המאה. כל שנה נוספים כ- 7 מיליון חולים זאת עפ”י ממצאי אירגון הריאות העולמי. בשנת 2025 יהיו כ – 380 מיליון חולים. ארגון הסוכרת העולמי ממליץ כמניעה לאנשים להביא שינוי באורחות חייהם בכך שיחלו לאכול בצורה מיטבית ( כלכלה ים-תיכונית מופחתת בפחמימות בעיקר), פעילות גופנית וכן רגיעה נפשית. לאלו שנמצא אצלם ערכי סוכר גבוהים בדם ובעצם לוקים במחלה המטבולית שנמדדת בעיקר ע”י ערכי הסוכר בדם ממליצים הרופאים כבר בשלב הטרום סוכרת להתחיל להשתמש במטפורמין (גלוקופאג’ , גלוקומין..)שהינו למעשה תוצר שהופק מצמח ( גלגה אופיצינאליס) תרופה ששיכת לקבוצת תרופות הנקראת “ביגואנידים” ומומלצת לסוכרתיים שמנים ובעלי תפקוד כיליתי תקין. כיום ניתנת כטיפול יחידני (מונוטרפיה) או בשילוב עם עוד תרופות לטיפול בסוכרת). היא מומלצת גם למניעת סיבוכים של פגיעה כלי דם והלב עקב הסוכרת. היא עוזרת להוריד את הכוסטרול מסוג הלא טוב ואת רמות הטריגליצרידים והיא אינה גורמת להשמנה. מאחר ורבים החולים נצרכים לטיפול יותר אינטנסיבי מוסיפים לטיפול תרופות מקבוצות אחרות שדרך הפעולה הינה בתחומים שונים. כאילו שמעודדים את מערכת ההפרשה של האינסולין, הפחתת הספיגה של הסוכרים ממערכת העיכול, הפחתת התינגודת לאינסולין האנדוגני או האקסוגני בהחדרת הגלוקוז לתאי הגוף , ולאחרונה קבוצה המאפשרת הפרשת סוכר מוגברת ע”י הכליות.
עדיין מרבית החולים בעולמינו המפותח מטפלים בצמחי מרפא שבמערב נקראים טיפולים אלטרנטיבים או משלימים. בל נשכח ש- 80% מכלל אוכלוסית העולם לא מגעת לתרופות גם בגלל מחירן של התרופות וכן עלינו לזכור כי 80 % מהתרופות מקורן בחומרים / צמחים – טבע! אין המצאות שאינן מבוססות על בסיס טבעי ואנו החוקרים דשים בה. לומדים את דרך הפעולה ומידת היעילות ולבסוס המינון. מה גם שהתעשיה הפרמציאוטית הינה יקרה ביותר והרגולציה בה קשה קיימת נטייה לעבור למחקר וטיפול תוך הפיכת התעשייה לנוטראצאוטית (חומרים שמן הטבע) שבה כל הנדרש זול יותר ומהיר יותר.
חברת “אסכרית” שהינה חברה ישראלית חוקרת מזה שנים רבות מרכיבים צמחיים ששמשו ומשמשים את האוכלוסיות השונות כמונעים את מחלת הסוכרת או החולים שלקו במחלה. מתוך כ- 400 צמחים שמוכרים כהיפוגליקמים התבססו חוקרי החברה על ששה צמחים שלהם המכנה המשותף הנרחב ביותר, שנמצאו ע”י אירגון המזון והתרופות כחומרים בטוחים. הצמחים נחקרו והותקנו כתוסף מזון שלו פטנט מאושר בארץ ובחו”ל ומיוצר בארץ באישור משרד הבריאות הישראלי.
“אסכרקס” הינו מוצר המורכב מתמציות צמחים שלהם פעילות במספר שטחים בעת ובעונה אחת, התמציות מעלות את יכולות ההתאוששות והיעילות התפקודית של מערכות התאים ברקמות שונות : בלבלב, מעי, כבד, שרירים , כליות עצבים וכמובן כלי הדם הקטנים כגדולים.
בתחילה נחלקו התמציות לקבוצות ובניסיון על 52 חולים בדקנו ומצאנו שבחיבור שתי הקבוצות עולה יעילות הטיפול ובעצם קיים סינרגיזם והיעילות עולה בכלל המדדים הקלינים והמעבדתיים במידה משמעותית. בהמשך נבדקו 119 חולים שרמות הסוכר אצלם היו גבוהות במיוחד למרות הטיפול התרופתי אותו קבלו. התוצאות הועברו לעיתונות הרפואית לפירסום.
“אסכרקס” מורכב כאמור מתמציות צמחים שלהן תכונות יחודיות :
סרפד –
רבים החוקרים שמציינים כי לסרפד חומרים המונעים את הפיכת הרב סוכר הנצרך לחד סוכר שביכולתו להספג מהמעי לדם. בדומה לתרופה מיגליטול או האקרבוז ( קבוצה של מונעי אלפא גלוקוסיאז) . פחות סוכר נספג פחות אינסולין נדרש להחדרת הגלוקוז לתאים. ומאחר והינן פחות פוטנטיות הן מצורפות לתכשירים אחרים. ידוע כי לקבוצה זו תופעות לוואי שכוללות. נפיחנות, כאבי בטן ויציאות רכות עד שלשוליות. ההסבר לנפיחות הינה מוסברת ע”י כך שכמות הסוכר המגיעה למעי הגס ולפלורה החיידקית בה גבוהות והללו “חוגגים”. אך לסרפד למרות הכל פחות תופעות לוואי.
מחקר אחר מציין כי לסרפד תכונה להתחבר לרצפטורים הגורמים להגברת פעילות תאי הלבלב המפרישים אינסולין בדומה לטיאזולידינים. ובמחקר נוסף כפול-סמיות שכלל שתי קבוצות בנות 46 חולים וחולות נצפתה ירידה משמעותית באמות הסוכר שלאחר הארוחות וכן רמות ההמוגלובין המסוכרר אך לא ברמות שומני הדם. הוא מסכם כי לסרפד יכולת טיפולית בחולים בעלי פגיעה מתקדמת שלהם כבר קיים הצורך בטיפול באינסולין.
עוד מחקר מעניין מציינת עלייה ברגישות התאית לאינסולין ומניעת דלקת בתאים של כלי הדם הקטנים ובהמשך כלי הדם הגדולים והלב. קטנים: עיניים, כליות ועצבים והגדולים כלי הדם הכלילים בלב ובגפיים.המחקר כפול-סמיות כלל 50 חולים, נבדקו סמני הדלקת והתוצאות נמצאו חד משמעיות . הסמנים פחתו.
תות העץ-
בשנים האחרונות נלמד בצורה מעמיקה שכן הינו בשימוש נרחב ביותר בארצות המזרח הרחוק. אחד המרכיבים הפוטנטים שבו הפך לתרופה תוצרת החברה באייר מיגליטול ואקרבוז. השניים כאמור מונעים את פעילות הלבלב בהפרשת האנזים לפירוק העמילן והשני במעי באנזים המשמש לפירוק ללגלוקוז ובכך נמנעת ספיכת הרב סוכר לחד- סוכר שנספג במעי. בתות חומר שביכולתו לדחוק בלבלב לייצר אינסולין והשלישי יעיל ביותר להפחתת התינגודת לאינסולין, זאת בדומה לגלוקופאג’ שמגביר את ספיגת הגלוקוז בתאי השריר והכבד וכן מונע את את הפיכת הגלוקגון שהינו רב –סוכר הצבור בכבד ונאגר בו . לאחרונה נעשים מחקרים לבדיקת יכולתו להשפיע על מנגנוני ההפרשה של הסוכר בכליות בדומה לקבוצה הפועלת הגליפלוזידים : ג’ארדיאנס או פורקסיגה.
לענה –
ידועים כ- 400 זנים של צמח זה שמשמשים בתעשית המזון והמשקאות. אך ישנם המשמשים לטיהור מזהמים, וכמובן בהפחתת ערכי הסוכר בדם. זאת ע”י עידוד תאי הלבלב להפריש אינסולין, לעורר תאים שנכשלו או עייפו ולאחרונה נמצא כי ביכולתם להפוך תאי לבלב מסואלפא לתאי ביטא שמפרישים אינסולין. זו מהפכה שנבדקת ועשויה לשנות את חייהם של חולים הסובלים מסוכרת גם מסוג 1. כמוכן ללענה אפשרות להפחית ההתנגדות לאינסולין.
סיכום-
כפי שאנו רואים כלל החומרים המצטרפים מביאים אכן לחומר שיעיל בהרבה מפעילות יחידנית של כל צמח בנפרד. הפעילות הינה מורחבת ומשפיעה על היכולת המטבולית הכללית. בחצי השנה אחרונה בה התחלנו בשיווק האסכרקס אנו עורכים מעקב אחר החולים ונמצא כי 73% מהחולים שבים לרכוש את התוסף רבים אף מודעים לעובדה שהמדובר בתהליך ריפויי ורוכשים ” ערכה” , כך שהם נכנסים למעקבינו ואחדים אף מבקשים הנחיות והסברים על מחלתם והמשך הטיפול נעשה ע”י הרופא המטפל בהתאם למצב הקליני-מעבדתי.
בשנה הקרובה נוכל להביא מספרים גדולים של תוצאות הטיפול בחולים כמתבקש במחקרי התרופות וזאת כדי שנוכל לקבל את אישור משרד הבריאות לרשום את התוסף כחומר טיפולי כפי שנרשם זה מכבר בכתב הפטנט. “טיפול בהרכב צמחי בחולי סוכרת ובנלוות לה”.