סוכרת היא מחלה שמתאפיינת בחוסר איזון של רמות הסוכר בדם, כאשר סוכרת מסוג 2, מה שפעם היה מכונה “סוכרת מבוגרים”, מתרחשת לעיתים קרובות מסביב לבחירות תזונתיות לא נכונות ועודף משקל. בחירת המזונות הנכונים עבור מי שסובלים מסוכרת מסוג 2 עוזרת להוריד את רמת הסוכר בדם ולשמור על יציבותו.
הרמב”ם אמר שאנחנו מה שאנחנו אוכלים, ואולי מי שמתמודדים עם סוכרת, מכירים באופן הדוק במיוחד את הקשר בין הקשר בין הבחירות התזונתיות שלנו לבין מצב הבריאותי: מזונות שונים משפיעים על רמת הסוכר בדם, למשל צריכה עודפת של פחמימות, אותן מוצאים ברמה הגבוהה ביותר בדגנים, לחם ופסטה, עלולה להוביל להיפרגליקמיה (עודף סוכר בדם). חלבון ושומנים משפיעים מעט על רמת הסוכר. חולי סוכר מגלים שחשוב להגביל את מצריכת הפחמימות שלהם (אבל כמובן שלא לוותר עליה לחלוטין). כדי לשמור על רמה תקינה של סוכר בדם יש לאכול מגוון מזונות אך להמעיט במזונות עם תכולת פחמימות גבוהה.
כמה פחמימות לאכול?
על פי המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) אין “מספר קסם” שמתאר את כמות הפחמימות המומלצת לצריכה יומית עבור כולם, ובמיוחד לא במקרה של חולי סוכרת ומי שמתמודדים עם הצורך לאזן את הסוכרים בדם. הכמות האופטימאלית לצריכה של פחמימות משתנה בהתאם לגיל, למשקל ולרמת הפעילות הגופנית. עם זאת, ככלל אצבע, אנשים עם סוכרת ירצו לצרוך כמחצית מהקלוריות היומיות שלהם מפחמימות. לכן, כדי למצוא את היעד לצריכה יומית של פחמימות יש לחלק בשתיים את היעד הקלורי היומי. כך למשל, מי שמעוניינים לצרוך 2,000 קלוריות ליום צריכים לשאוף לצרוך כ – 1,000 קלוריות של פחמימות. לפי ה – CDC גרם אחד של פחמימה מספק כ – 4 קלוריות לכן ניתן לחלק את היעד היומי בקלוריות של פחמימות לארבע כדי למצוא את המשקל של פחמימות שכדאי לצרוך בכל יום.
ומה בשאר הקלוריות? למשל, הרבה ירקות, דגנים, קטניות, חלבונים ושומנים במידה.
ארוחה לדוגמא שמתאימה למי שסובלים מסוכרת מסוג 2
הכלל הכי בריא שאנחנו מכירים לתכנון ארוחות לחולי סוכרת המעוניינים לאזן את רמות הסוכר בדם (או בכלל, למען האמת), היא להקפיד שבכל ארוחה, חצי מהצלחת שלכם תהיה מלאה בירקות צבעוניים, פריכים, ועשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.חשוב לגוון בירקות שבוחרים וכדאי לדלג על ירקות עמילניים כמו תפוח אדמה או תירס. רבע נוסף של הצלחת יכיל חלבון (כמו בשר או חלבון ממקור צמחי) והרבע האחרון יכיל דגנים או עמילן אחר (כגון ירקות עמילניים, פרי או מוצרי חלב עמילניים).
בחירה נוספת שתעזור לאזן סוכרת היא שימוש באסכרקס, תוסף תזונה המכיל רכיבים צמחיים בלבד, שנבדק מחקרית בשיתוף קופת חולים מכבי ומאושר לשימוש גם על ידי משרד הבריאות בתקן GMO וגם להפצה בארה”ב על ידי ה – FDA. אסכרקס, המוצע על ידי חברת אסכרית, מאפשר איזון הסוכרים בדם וליווי מקצועי לכל אורך הדרך.