זהו פרי הקיץ שמסייע לירידה במשקל, להפחתת שומן בטני ולשיפור הרגישות לאינסולין!
אז הימים החמים (שלא לומר לוהטים) של הקיץ כבר כאן, מה שאומר שזה הזמן המושלם לחקור פרי יוצא דופן, באמת! הרי הוא הליצ’י, עם הטעם הטרופי והמרקם העסיסי המטורף שלו. ואם להיות כנים, עד היום לא נתקלנו במישהו שלא אוהב ליצ’י.
אבל עזבו לרגע את הטעם האלוהי, הליצ’י הקטנטן בעל הקליפה האדומה הבוהקת הוא לא רק טעים, אלא גם שופע יתרונות בריאותיים כולל סיוע לירידה במשקל, הפחתת השומן הבטני ושיפור העמידות לאינסולין.
ליצ’י, שומן בטני ורגישות לאינסולין
על אוליגונול כבר שמעתם? אם לא, זה הזמן…
מחקר משנת 2009, שכותרתו: “שיפור של השמנת יתר בטנית על ידי פוליפנול בעל משקל מולקולרי נמוך (Oligonol) מליצ’י” (Amelioration of abdominal obesity by low-molecular-weight polyphenol (Oligonol) from lychee), הוכיח שהפוליפנולים הספציפיים של ליצ’י מפחיתים ביעילות שומן בטני ומשפרים סמני בריאות מטבוליים. המחקר התמקד בהשפעות של פוליפנול ספציפי שמקורו מליצ’י – האוליגונול (Oligonol), על השמנת יתר בטנית.
המחקר, שנערך על ידי Jun Nishihira ועמיתיו, הוא מחקר שמאוד כדאי להכיר כיוון שהוא נחשב למחקר ברמה גבוהה ואיכותית הודות לכך שהוא עומד בכמה קריטריונים:
- המחקר נבנה כניסוי אקראי – ניסוי קליני שבו המשתתפים מוקצים באופן אקראי לקבלת התרופה הנחקרת או פלצבו (חומר ללא פעילות תרופתית).
- המחקר הוא כפול סמיות – המשמעות היא שגם המשתתפים בניסוי וגם החוקרים אינם יודעים מי מהמשתתפים מקבל את התרופה האמיתית ומי מקבל פלצבו. זה מאפשר למנוע השפעות הטייה או ציפיות מצד המחקרים או המשתתפים, שעלולות לשנות את התוצאות.
- מבוקר פלצבו – מתייחס לשימוש בפלצבו כדי להשוות בין תוצאות הטיפול בתרופה לבין תוצאות שמתקבלות מתרופה לא פעילה. זה מאפשר לראות אם השפעות התרופה הן אמיתיות ולא נובעות מהשפעת הציפייה או השפעה אחרת.
השילוב של ניסוי אקראי, כפול סמיות ומבוקר פלצבו נחשב ל”תקן הזהב” במחקרים קליניים מכיוון שהוא מספק את ההגנה הטובה ביותר נגד הטיות פוטנציאליות ומאפשר הערכה נכונה ומדויקת של אפקט הטיפול הנבדק.
מהלך המחקר
בניסוי נכללו 18 מבוגרים, גברים ונשים כאחד, שהיקפי בטן היו גדולים מ-85 ס”מ, מדד שכיח להשמנה בטנית. משתתפים אלו חולקו לשתי קבוצות: האחת קיבלה את תוסף האוליגונול והשנייה קיבלה פלצבו. לכל משתתף ניתנו שתי כמוסות (כל אחת מכילה 50 מ”ג של אוליגונול) פעמיים ביום לתקופה של 10 שבועות.
כדי להעריך את ההשפעות של האוליגונול, החוקרים ערכו סדרה של בדיקות גופניות והמטולוגיות, יחד עם סריקות CT של הבטן, הן לפני ואחרי 10 שבועות של תוספת.
תוצאות המחקר
התוצאות היו משמעותיות! קבוצת האוליגנול הראתה ירידה ניכרת במשקל הגוף, היקף הבטן והשומן הבטני בהשוואה לקבוצת הביקורת. וזה עוד לא הכל! שינויים גופניים אלו לוו בשיפור בתנגודת לאינסולין ועלייה ברמות האדיפונקטין בסרום, שהן חיוניות לבריאות המטבולית. אדיפונקטין, חלבון המופרש מתאי שומן, ממלא תפקיד חיוני בוויסות רמות הגלוקוז ופירוק חומצות השומן. רמות גבוהות יותר של אדיפונקטין קשורות בסיכון מופחת לתסמונת מטבולית, הכוללת סוכרת מסוג 2 ומחלות לב וכלי דם.
יתרונותיו הבריאותיים של הליצ’י:
ליצ’י אינו מועיל רק לירידה במשקל, הפחתת השומן הבטני ושיפור העמידו לאינסולין, זוהי מעצמה תזונתית בפני עצמה. הליצ’י עשיר בויטמין C, המספק יותר מ-100% מהדרישה היומית במנה אחת, מה שיכול לחזק משמעותית את המערכת החיסונית. הוא מכיל גם מינרלים חשובים כמו אשלגן ונחושת, החיוניים לשמירה על בריאות הלב ונפח הדם.
ליצ’י מציע גם נוגדי חמצון כמו אפיקטצ’ין ורוטין, המסייעים במלחמה ברדיקלים חופשיים, הפחתת דלקות, ובכך עשויות להפחית את הסיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב וסוכרת.
בואו נדבר קלוריות:
הליצ’י דל יחסית בקלוריות בהשוואה לפירות קיץ אחרים, המכילים לרוב כמויות גבוהות של סוכר. לדוגמה, בעוד שפירות כמו מנגו וענבים עשויים להציע יתרונות תזונתיים דומים, הם גם מגיעים עם ספירת קלוריות ותכולת סוכר גבוהה יותר, מה שהופך את הליצ’י לאופציה עדיפה עבור אלה שעוקבים אחר צריכת הקלוריות שלהם.
ומה לגבי האינדקס הגליקמי?
עם אינדקס גליקמי (GI) של כ-50, ליצ’י נופל לטווח הבינוני, מה שהופך אותו לאופציה טובה יותר מפירות בעלי GI גבוה כמו אבטיח או אננס. צריכת פירות עם ערך GI בינוני יכולה לתרום לתחושת שובע ממושכת יותר, מה שמונע צריכת יתר.
אבל, חשוב לזכור כי למרות שהליצ’י הוא אופציה טובה יותר מפירות עם ערך גליקמי גבוה, ישנם פירות אחרים בעלי ערך גליקמי נמוך יותר, כמו תפוחים ואגסים. אז מה עושים כדי ליהנות מהיתרונות של הליצ’י בלי לגרום לעליה חדה ברמות הסוכר בדם? המשיכו לקרוא.
צריכה אסטרטגית של ליצ’י:
כדי שנוכל ליהנות מהיתרונות של הליצ’י מבלי לגרום לפיקים בסוכר בדם שלנו, הנה 2 פעולות פשוטות מאוד שניתן לעשות:
- לצרוך במתינות: למרות שהליצ’י הוא סופר מזין, חשוב לצרוך אותו במתינות בשל הערך הגליקמי שלו.
- לקחת אסכרקס לפני: צריכה של אסכרקס לפני צריכת ליצ’י או פירות עם GI בינוני עד גבוה מאט את פירוק הפחמימות, הסוכר, ובכך מונע את הקפיצות של הסוכר בדם.
לסיכום!
היתרונות הבריאותיים הנפלאים של הליצ’י, כשצורכים אותו נכון, הופכים אותו לתוספת מצוינת לתזונה. אז בין אם אתם מנסים לרדת במשקל, להפחית שומן בטני, לנהל סוכרת או פשוט לשפר את הבריאות שלכם, הליצ’י הוא פתרון טעים ומזין.
לבריאות,